ŚNIADANIE
Pieczywo z pastą czosnkową z łososiem
(1 porcja – 534 kcal)
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki (2 porcje):
- chleb gryczany z pestkami dyni – 6 kromek (270 g),
- ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (200 g),
- jogurt naturalny (1,5% tłuszczu) – 5 łyżek (100 g),
- łosoś wędzony – 3 kawałki (90 g),
- koperek – 4 łyżki (32 g),
- czosnek – 2 ząbki (10 g),
- pieprz czarny mielony – 3 szczypty (3 g),
- sól himalajska – 2 szczypty.
Sposób wykonania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Koperek umyj i drobno posiekaj.
- Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj z koperkiem, jogurtem naturalnym, czosnkiem, solą himalajską i pieprzem.
- Łososia rozdrobnij i dokładnie wymieszaj z masą twarogową.
- Powstałą pastą posmaruj ulubione pieczywo.
Pomarańczowo-orzechowa ryżanka
(1 porcja – 532 kcal)
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki (1 porcja):
- pomarańcza – 1 sztuka (200 g),
- mleko spożywcze (1,5% tłuszczu) – 1/2 szklanki (125 g),
- ryż brązowy – 4 łyżki (60 g),
- orzechy włoskie – 1/2 łyżki (12 g),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka (8 g),
- nasiona chia – 1 łyżeczka (5 g),
- imbir – 1 plaster (5 g),
- cynamon – 1 łyżeczka (5 g).
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlej mleko i ugotuj na nim ryż (co jakiś czas zamieszaj, aby się nie przypaliło).
- Pomarańczę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W misie blendera umieść kawałki pomarańczy, nasiona chia, orzechy włoskie, miód, imbir, cynamon i wszystko razem zmiksuj (możesz dodać wody dla uzyskania rzadszej konsystencji).
- Ugotowany ryż zalej musem orzechowo-pomarańczowym i dokładnie wymieszaj.
DRUGIE ŚNIADANIE
Koktajl siła magnezu
(1 porcja – 375 kcal)
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki (1 porcja):
- mleko spożywcze (1,5% tłuszczu) – 4/5 szklanki (200 g),
- banan – 1 sztuka (120 g),
- kiwi – 1 sztuka (75 g),
- szpinak – 2 garści (50 g),
- płatki owsiane – 2 łyżki (20 g),
- czekolada gorzka – 1 kostka (6 g).
Sposób wykonania:
- Szpinak umyj.
- Banana i kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Mleko, banana, szpinak, kiwi, płatki owsiane umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Gotowy koktajl przelej do miseczki i posyp pokruszoną gorzką czekoladą.
- Wypij od razu po przyrządzeniu.
Koktajl bogactwo kwasów tłuszczowych
(1 porcja – 392 kcal)
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki:
- jogurt naturalny (1,5% tłuszczu) – 10 łyżek (200 g),
- banan – 1 sztuka (120 g),
- awokado – 1/2 sztuki (70 g),
- szpinak – 1 garść (25 g),
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g),
- nasiona chia – 1 łyżeczka (5 g).
Sposób wykonania:
- Szpinak i awokado umyj.
- Awokado obierz, pozbaw pestki i pokrój w kostkę.
- Banana obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj.
- Koktajl wypij od razu po przyrządzeniu.
OBIAD
Kremowa zupa z pieczonych buraków i soczewicy
(1 porcja – 487 kcal)
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki (2 porcje):
- bulion warzywny – 3 szklanki (750 g),
- burak – 5 sztuk (500 g),
- cebula – 1 sztuka (100 g),
- soczewica czerwona, nasiona suche – 8 łyżek (100 g),
- marchew – 2 sztuki (90 g),
- seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
- jogurt grecki – 2 łyżki (40 g),
- pietruszka, liście – 2 łyżki (24 g),
- dynia, pestki łuskane – 2 łyżki (20 g),
- czosnek – 3 ząbki (15 g),
- oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g),
- majeranek – 2 łyżeczki (8 g),
- pieprz czarny mielony – 4 szczypty (4 g),
- sól himalajska – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Warzywa umyj i obierz (poza burakami).
- Osuszone buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 35 minut, aż będą miękkie.
- Cebulę, marchew, seler pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej oliwę w garnku i wrzuć do niego cebulę, czosnek i przesmaż.
- Do garnka dodaj kolejno marchew, seler i ponownie przesmaż.
- Następnie wlej bulion warzywny, wsyp soczewicę i gotuj do miękkości.
- Upieczone buraki przestudź, obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i dopraw.
- Całość gotuj parę minut i zblenduj na gładki krem.
- Podawaj zupę posypaną pestkami dyni z dodatkiem jogurtu.
Tagliatelle z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym
(1 porcja – 580 kcal)
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki (2 porcje):
- brokuły – 1 sztuka (500 g),
- jogurt naturalny (1,5% tłuszczu) – 1 szklanka (250 g),
- mięso z piersi indyka bez skóry – 2 kawałki (200 g),
- makaron tagliatelle – 2 szklanki (100 g),
- mąka orkiszowa – 2 łyżki (30 g),
- olej rzepakowy – 2 łyżki (20 g),
- czosnek – 2 ząbki (10 g),
- pieprz czarny mielony – 4 szczypty (4 g),
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka (3 g),
- papryka słodka mielona – 1/2 łyżeczki (3 g),
- sól himalajska – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso z indyka pokrój w kostkę, skrop olejem i natrzyj przyprawami (ziołami prowansalskimi, słodką papryką i połową ilości soli himalajskiej i pieprzu).
- Tak przygotowane mięso odstaw na pół godziny do lodówki.
- Brokuł umyj, rozdziel na mniejsze części i gotuj w wodzie około 6 minut.
- Jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem.
- Indyka wyjmij z lodówki, obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż do miękkości.
- Na talerzu umieść przygotowany wcześniej makaron, nałóż mięso, dodaj brokuły.
- Całość polej sosem czosnkowym.
DESER
Sezonowe owoce pod orzechową kruszonką
(1 porcja – 332 kcal)
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (2 porcje):
- jabłko – 2 sztuki (300 g),
- brzoskwinia – 2 sztuki (170 g),
- płatki owsiane – 4 łyżki (40 g),
- orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g),
- masło – 2 łyżeczki (10 g),
- erytrol – 2 łyżeczki (10 g),
- cynamon – 1/2 łyżeczki (3 g).
Sposób wykonania:
- Owoce umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Umieść je w naczyniu żaroodpornym (kokilce), posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia blendera włóż orzechy, płatki owsiane, erytrol i dokładnie zblenduj.
- Zmielone składniki dokładnie połącz dłońmi z masłem.
- Powstałą kruszonką posyp owoce.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 20 minut.
Budyń gryczany ze śliwkami i czekoladą
(1 porcja – 378 kcal)
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki (1 porcja):
- mleko spożywcze (1,5% tłuszczu) – 4/5 szklanki (200 g),
- śliwki – 1 garść (80 g),
- banan – 1/2 sztuki (60 g),
- kasza gryczana niepalona – 3 łyżki (40 g),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka (12 g),
- czekolada gorzka – 1 kostka (6 g),
- cynamon – 1/2 łyżeczki (3 g).
Sposób wykonania:
- Kaszę umieść w misie blendera i zmiel drobno na mąkę.
- Zmieloną kaszę wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszaj co jakiś czas, aby kasza się nie spaliła.
- Gotowy budyń gryczany zdejmij z ognia, pozostaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj go z bananem.
- Śliwki umyj, pozbaw je pestek i pokrój w ćwiartki.
- Wysuszone śliwki wymieszaj z cynamonem.
- Masę budyniową umieść w miseczce, polej miodem, posyp owocami i startą gorzką czekoladą.
KOLACJA
Czekoladowy omlet z pomarańczą i migdałami
(1 porcja – 531 kcal)
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki (1 porcja):
- pomarańcza – 1 sztuka (200 g),
- jajka kurze, całe – 2 sztuki (112 g),
- mąka orkiszowa – 2 łyżki (20 g),
- migdały – 1 łyżeczka (7 g),
- czekolada gorzka – 1 kostka (6 g),
- kakao – 1 łyżeczka (5 g),
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka (8 g).
Sposób wykonania:
- Pomarańczę obierz, pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
- Jajka wbij do misy blendera, dodaj mąkę orkiszową, kakao i wszystko razem zmiksuj.
- Do powstałej masy dodaj posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej i wlej na nią masę.
- Smaż ciasto z każdej strony po około 2 minuty.
- Gotowy omlet przełóż na talerz, udekoruj pomarańczą, posyp uprażonymi migdałami i oblej miodem.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
(1 porcja – 410 kcal)
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (2 porcje):
- papryka czerwona – 1 sztuka (140 g),
- ogórek kiszony – 2 sztuki (120 g),
- fasola czerwona w zalewie, konserwowa – 6 łyżek (120 g),
- jaja kurze całe – 2 sztuki (112 g),
- tuńczyk z wody – 3 łyżki (90 g),
- jogurt grecki – 4 łyżki (80 g),
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g),
- ryż brązowy – 5 łyżek (60 g),
- szczypiorek – 4 łyżki (40 g),
- oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g),
- pieprz czarny mielony – 4 szczypty (6 g),
- sól himalajska – 2 szczypty (3 g).
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę i szczypiorek umyj.
- Paprykę pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj.
- Tuńczyka, fasolę i kukurydzę odsącz z wody.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki umieść w miseczce, dopraw do smaku i wymieszaj.
|