Przed Tobą różnorodne propozycje rozgrzewających i odżywczych posiłków. Co więcej, w daniach tych znajdziesz produkty wspomagające odporność organizmu, zatem ich wykorzystanie idealnie wzmocni Twoją kondycję w sezonie jesienno-zimowym. Wśród przepisów znajdziesz: owsianki, pasty kanapkowe, koktajle, gulasze, zapiekanki, sałatki, a nawet ciasto. Do ich przygotowania wykorzystano wartościowe, łatwo dostępne i sezonowe produkty. Skosztuj ich dla zdrowia!
ŚNIADANIE
Kanapki z pastą jajeczną z curry
(1 porcja – 442 kcal)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (2 porcje):
- pomidor – 2 sztuki (240 g),
- jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
- bułki grahamki – 2 sztuki (130 g),
- serek do smarowania (lekki) – 4 łyżki (100 g),
- pietruszka, liście– 4 łyżeczki (24 g),
- musztarda – 2 łyżeczki (20 g),
- curry – 6 szczypt (6 g),
- masło – 1 łyżeczka (5 g),
- pieprz czarny mielony – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i rozdrobnij widelcem.
- Pietruszkę i pomidora umyj.
- Pietruszkę drobno posiekaj, pomidora pokrój w plasterki.
- Do masy jajecznej dodaj serek do smarowania, musztardę, pietruszkę, curry, świeżo zmielony pieprz.
- Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Ulubione pieczywo posmaruj kolejno masłem i powstałą pastą.
- Nałóż plasterki pomidora.
CZEKOLADOWA owsianka z gruszką
(1 porcja – 477 kcal)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (1 porcja):
- mleko spożywcze (1,5% tłuszczu) – 4/5 szklanki (200 g),
- gruszka – 1 sztuka (130 g),
- płatki owsiane – 5 łyżek (50 g),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka (12 g),
- słonecznik, nasiona łuskane – 1 łyżka (10 g),
- kakao – 1 łyżeczka (5 g).
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej mlekiem i zagotuj (staraj się mieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliły).
- Zmniejsz ogień, dodaj do płatków kakao i dokładnie wymieszaj.
- Gruszkę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka, wymieszaj i pozostaw chwilę na ogniu.
- Gotową owsiankę przełóż do miseczki i posyp uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
DRUGIE ŚNIADANIE
Koktajl bomba witamin
(1 porcja – 298 kcal)
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki (1 porcja):
- pomarańcza – 1 sztuka (200 g),
- banan – 1 sztuka (120 g),
- szpinak – 2 garści (50 g),
- imbir – 1 plaster (5 g),
- pigwa – 1/4 sztuki (60 g),
- mielona papryczka chili – 1 szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Owoce obierz i pokrój.
- Z pigwy usuń gniazda nasienne.
- Szpinak umyj.
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj*.
- Wypij od razu po przyrządzeniu.
* Możesz dodać wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Odżywczy koktajl z MIGDAŁOWĄ nutą
(1 porcja – 378 kcal)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (1 porcja):
- mleko spożywcze (1,5% tłuszczu) – 4/5 szklanki (200 g),
- dynia, purée – 4 łyżki (50 g),
- banan – 1/2 sztuki (60 g),
- płatki owsiane – 2 łyżki (20 g),
- migdały – 1 łyżka (25 g),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka (8 g),
- cynamon – 1/2 łyżeczki (2 g).
Sposób wykonania:
- Migdały rozdrobnij w moździerzu.
- Na suchej patelni upraż płatki owsiane.
- Do miodu dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Uprażone płatki i rozdrobione migdały połącz z miodem i dokładnie wymieszaj.
- Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do misy blendera dodaj kawałki banana, dynię, mleko i dokładnie zblenduj na mus.
- Powstały koktajl przelej do miseczki i posyp przygotowanym wcześniej musli.
- Zjedz od razu po przyrządzeniu.
OBIAD
Gulasz warzywny z kaszą bulgur
(1 porcja – 587 kcal)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (2 porcje):
- pomidor – 4 sztuki (480 g),
- dynia – 2 kawałki (300 g),
- filet z piersi indyka – 3 kawałki (300 g),
- papryka czerwona – 1 sztuka (140 g),
- papryka żółta – 1 sztuka (140 g),
- cebula – 1 sztuka (100 g),
- marchew – 2 sztuki (90 g),
- kasza bulgur – 8 łyżek (100 g),
- pietruszka, liście – 6 łyżeczek (36 g),
- czosnek – 2 ząbki (10 g),
- olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g),
- kurkuma – 1 łyżeczka (5 g),
- papryka słodka (mielona wędzona) – 1/2 łyżeczki (3 g),
- mielona gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki (3 g),
- mielona papryka chili – 2 szczypty (2 g),
- sól himalajska – 2 szczypty (2 g),
- pieprz czarny mielony – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa umyj.
- Zieloną pietruszkę drobno posiekaj.
- Obierz i pokrój w kostkę dynię oraz marchewkę.
- Pomidora sparz wrzątkiem, delikatnie obierz go ze skóry i pokrój.
- Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przesmaż na oleju.
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą himalajską, pieprzem, papryką wędzoną, papryką chili i dokładnie przesmaż na patelni.
- Do delikatnie przesmażonego mięsa dodaj przygotowaną wcześniej dynię i podlej całość niewielką ilością wody.
- Całość podduś.
- Zawartość patelni przełóż do garnka.
- Dodaj przygotowane papryki, marchewkę i ponownie podlej niewielką ilością wody.
- Duś, aż papryka i marchewka zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw do smaku pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu umieść kaszę, polej ją gulaszem i posyp dużą ilością świeżej pietruszki.
Risotto z kurczakiem curry i cukinią
(1 porcja – 665 kcal)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (2 porcje):
- cukinia – 1 sztuka (300 g),
- filet z piersi kurczaka – 2 kawałki (200 g),
- jogurt grecki – 10 łyżek (200 g),
- ryż basmati – 8 łyżek (125 g),
- cebula – 1 sztuka (100 g),
- passata pomidorowa (przecier) – 1 porcja (100 g),
- olej rzepakowy – 2 łyżki (20 g),
- ser, parmezan – 2 łyżki (16 g),
- czosnek – 2 ząbki (10 g),
- imbir – 1 plaster (5 g),
- curry – 5 szczypt (5 g),
- oregano – 1 łyżeczka (3 g),
- kmin rzymski (kumin) – 1/2 łyżeczki (3 g),
- mielona papryka chili – 2 szczypty (2 g),
- pieprz czarny, mielony – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Ryż basmati ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę.
- Wrzuć wszystko na patelnię, dodaj olej, przyprawy i razem podsmaż.
- Do podsmażonych warzyw dodaj przecier pomidorowy, kurczaka i cukinię.
- Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki.
- Dodaj jogurt i całość chwilkę podduś.
- Na talerzu umieść kaszę, polej sosem warzywnym z mięsem.
- Gotowe danie posyp parmezanem.
PODWIECZOREK
WARSTWOWY SERNICZEK Z OWOCAMI
(1 porcja – 306 kcal)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (1 porcja):
- jogurt naturalny (1,5% tłuszczu) – 10 łyżek (200 g),
- jabłko – 1 sztuka (150 g),
- gruszka – 1 sztuka (130 g),
- ser twarogowy, półtłusty – 1/2 opakowania (100 g),
- żurawina suszona – 2 łyżki (12 g),
- płatki migdałowe – 2 łyżki (20 g),
- cynamon – 1 łyżeczka (5 g).
Sposób wykonania:
- Jabłko i gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dopraw cynamonem.
- Starte owoce podduś w garnuszku.
- Jogurt naturalny wymieszaj z twarogiem i suszoną żurawiną.
- Gotowy deser układaj w pucharku naprzemiennie: warstwa serowo-jogurtowa, warstwa owocowa, warstwa serowo-jogurtowa i warstwa owocowa.
- Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
CIASTO JOGURTOWE NA BAZIE MĄKI
KUKURYDZIANEJ ZE ŚLIWKAMI
(1 porcja – 200 kcal)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje):
- jogurt naturalny (1,5% tłuszczu) – 10 łyżek (200 g),
- jaja kurze, całe – 3 sztuki,
- mąka kukurydziana – 6 łyżek (60 g),
- śliwki – 1 garść (60 g),
- erytrol – 4 łyżeczki (20 g),
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki (2 g).
Sposób wykonania:
- Śliwki umyj, pozbaw je pestek, pokrój na ćwiartki i pozostaw do wyschnięcia.
- Wszystkie składniki (poza owocami) umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj.
- Gotową masę przelej do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść na niej przygotowane wcześniej owoce.
- Nagrzej piekarnik do 180oC i piecz w nim ciasto około 20–30 minut (stopień upieczenia ciasta możesz sprawdzić patyczkiem, tj. jeśli po wyciągnięciu patyczka z ciasta patyczek będzie suchy, wypiek jest gotowy).
KOLACJA SAŁATKA Z KURKUMOWĄ KASZĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
(1 porcja – 371 kcal)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje):
- pomidorki koktajlowe – 8 sztuk (160 g),
- szpinak – 6 garści (150 g),
- kasza orkiszowa – 8 łyżek (100 g),
- ogórek – 2 sztuki (80 g),
- łosoś wędzony – 2 kawałki (60 g),
- pietruszka, liście – 6 łyżeczek (36 g),
- oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g),
- kurkuma – 1 łyżeczka (5 g),
- pieprz czarny mielony – 3 szczypty (3 g).
Sposób wykonania:
- Kaszę orkiszową ugotuj na sypko i dopraw kurkumą.
- Warzywa umyj.
- Ogórka obierz i pokrój na plasterki.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, pietruszkę drobno posiekaj.
- Łososia pokrój w drobne paski.
- W miseczce umieść wszystkie składniki, tj. kaszę, łososia, ogórki, szpinak, przekrojone pomidorki, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
BAKŁAŻANOWE PIZZERINKI
(1 porcja – 280 kcal)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (2 porcje):
- bakłażan – 1 sztuka (200 g),
- papryka żółta – 1 sztuka (140 g),
- passata pomidorowa (przecier) – 1 porcja (100 g),
- cebula – 1 sztuka (100 g),
- ser mozzarella – 7 kawałków (105 g),
- bazylia świeża – 20 listków (20 g),
- czosnek – 2 ząbki (10 g),
- oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g),
- bazylia – 1 łyżeczka (4 g),
- oregano – 1 łyżeczka (3 g),
- pieprz czarny mielony – 2 szczypty (2 g),
- sól himalajska – 2 szczypty (2 g).
Sposób wykonania:
- Warzywa umyj.
- Cebulę i czosnek obierz.
- Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na oliwie podduś przygotowane wcześniej warzywa.
- Passatę pomidorową (przecier) wymieszaj z bazylią, oregano, pieprzem oraz solą himalajską, umieść na patelni i wymieszaj z warzywami.
- Paprykę pokrój w małą kostkę.
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Każdy plaster bakłażana posmaruj powstałym sosem pomidorowym, nałóż na niego kawałki papryki i posyp startym serem mozzarella.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10–15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przystrój listkami świeżej bazylii.