Brak wyników

Styl Życia

22 marca 2021

NR 5 (Marzec 2021)

Święta Wielkanocne – zdrowo i ze smakiem!

0 677

Zapewne jest wiele potraw wielkanocnych, na które czekasz z utęsknieniem przez cały rok. Możliwe, że są także takie, które bardzo lubisz, jednak musisz sobie ich odmawiać, ponieważ po ich zjedzeniu czujesz się ociężale i niekomfortowo. Przedstawiamy sześć smakowitych, wielkanocnych inspiracji, których zastosowanie pomoże Ci czuć się lekko, jednocześnie zachowując świąteczną tradycję. Zachęcamy do ich wypróbowania.

Jajko to symbol triumfu życia nad śmiercią oraz odrodzenia i zmartwychwstania

Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez kolorowych pisanek. 

Jajkaz farszem z rzeżuchy 

1 porcja to 190 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (2 porcje):

  • jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
  • rzodkiewka – 6 sztuk (90 g),
  • jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 2 łyżki (40 g),
  • rzeżucha ogrodowa, świeża – 2 garści (20 g),
  • musztarda – 1 łyżeczka (10 g),
  • pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
  • sól himalajska – szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki.
  • Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka delikatnie wyjmij i przełóż do miseczki. 
  • Rzodkiewkę dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
  • Do miseczki z żółtkami dodaj rzodkiewkę, rzeżuchę, jogurt, musztardę i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Białka jaj wypełnij przygotowanym farszem i posyp rzeżuchą.

Barszcz biały to zupa, która króluje na wielkanocnym stole

Czy wiesz, czym różni się barszcz biały od żurku? Żurek przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej. 

Wielkanocny barszcz biały 

1 porcja to 250 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (4 porcje):

  • zakwas na barszcz biały* – 2 szklanki (500 g),
  • ziemniaki – 3 sztuki (210 g),
  • kiełbasa, biała – 4 kawałki (200 g),
  • jaja kurze, gotowane – 4 sztuki (200 g),
  • marchew – 2 sztuki (90 g),
  • pietruszka, korzeń – 1 sztuka (50 g),
  • chrzan, tarty – 2 łyżeczki (10 g),
  • majeranek – 1 łyżeczka (4 g),
  • pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
  • sól himalajska – szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Umyj i obierz warzywa.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę. 
  • Białą kiełbasę pokrój na plasterki.
  • Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kiełbasę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. 
  • Przez sitko dodaj do zupy przygotowany wcześniej zakwas.
  • Zupę dopraw majerankiem, pieprzem, solą himalajską. Dodaj chrzan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Barszcz biały podawaj razem z ugotowanym na twardo jajkiem.
     


Zakwas na barszcz biały 

1 porcja to 112 kcal.

Czas przygotowania: 90 minut.

Składniki (4 porcje):

  • ciepła woda – 1 litr (1000 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 8 łyżek (120 g),
  • czosnek – 4 ząbki (20 g),
  • majeranek – 1 łyżka (10 g),
  • ziele angielskie – 4 sztuki (4 g),
  • liść laurowy – 2 sztuki (2 g).

Sposób wykonania:

  • Do słoika wsyp mąkę, dodaj ciepłą wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. 
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw przez kilka dni w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu.
  • Staraj się codziennie mieszać zakwas.
  • Po tygodniu zakwas będzie gotowy do spożycia (poznasz to po tym, że będzie lekko kwaśny).
  • Zakwas możesz wykorzystać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do dwóch tygodni (pamiętaj jednak, aby przed umieszczeniem go w lodówce dokładnie przecedzić go przez gęste sitko).

Chrzan symbolizuje krzepę i siłę

Chrzan to idealny dodatek nie tylko do jajek, ale także do świątecznych sałatek.

Sałatka jarzynowa z sosem chrzanowym

1 porcja to 145 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (6 porcji):

  • ziemniaki – 4 sztuki (280 g),
  • jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 1 opakowanie (250 g),
  • ogórek kiszony – 3 sztuki (180 g),
  • jaja kurze, całe – 3 sztuki (168 g),
  • groszek zielony konserwowy, bez zalewy – 1 szklanka (150 g),
  • marchew – 3 sztuki (135 g),
  • seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka (50 g),
  • chrzan, tarty – 1 łyżka (20 g),
  • musztarda – 1 łyżka (20 g),
  • pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
  • sól himalajska – szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę.
  • Warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler) umyj, ugotuj i pozostaw do ostudzenia.
  • Przestudzone warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pokrój kiszonego ogórka.
  • Odsącz z zalewy groszek konserwowy.
  • Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj.
  • Zrób sos, łącząc ze sobą jogurt, musztardę oraz chrzan. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  • Dodaj do sałatki sos i wymieszaj z resztą składników.

Ciasta są znakiem umiejętności i doskonałości

Piekąc samodzielnie ciasta, nie tylko pielęgnujesz tradycję, ale masz także możliwość zastosowania w nich lżejszych składników, które sprawią, że wypieki będą zdrowsze.
Cytrynowa babka orkiszowa

1 porcja to 220 kcal.

Czas przygotowania: 60 minut.

Składniki (16 porcji):

Ciasto:

  • mąka orkiszowa, typ 550 – 20 łyżek (300 g),
  • jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
  • masło – ¾ opakowania (150 g),
  • miód – 5 łyżek (120 g),
  • kandyzowana skórka z cytryny – 2 łyżeczki (18 g),
  • bułka tarta, pełnoziarnista – 1 łyżka (10 g),
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki (5 g),
  • aromat cytrynowy – kilka kropli.

Do dekoracji:

  • gorzka czekolada, 70% kakao – ½ tabliczki (100 g),
  • płatki migdałowe – 3 łyżki (30 g).

Sposób wykonania:

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • W miseczce umieść żółtka, miód, aromat cytrynowy oraz masło. Zmiksuj wszystko na puszystą masę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  • Do powstałej wcześniej masy z żółtek stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia), cały czas dokładnie mieszając.
  • Na samym końcu dodaj do ciasta skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko połącz.
  • Formę do babki posmaruj masłem i oprósz delikatnie bułką tartą pełnoziarnistą.
  • Nastaw piekarnik na 180°C. Piecz ciasto przez około 50 minut i pozostaw do wystygnięcia.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy wystygnie, polej nią babkę.
  • Upraż płatki migdałowe na suchej patelni i posyp nimi babkę. 

Jaglany mazurek wielkanocny 

1 porcja to 220 kcal.

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki (16 porcji):

Ciasto:

  • mąka jaglana – 28 łyżek (280 g),
  • jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g),
  • masło – ½ kostki masła (100 g),
  • mleko (do 2% tłuszczu) – 1/5 szklanki (50 g),
  • miód – 2 łyżki (48 g),
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g),
  • aromat migdałowy – kilka kropli.

Do dekoracji:

  • gorzka czekolada, 70% kakao – ½ sztuki (100 g),
  • kandyzowana skórka z pomarańczy – 2 łyżki (40 g),
  • morele – 4 sztuki (32 g),
  • migdały – 2 łyżki (30 g),
  • orzechy nerkowca – 2 łyżki (30 g),
  • żurawina suszona – 2 łyżki (24 g),
  • słonecznik łuskany – 2 łyżki (20 g).

Sposób wykonania:

  • W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, miód, aromat migdałowy i ugniataj rękoma, aż do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
  • Dodaj jajka, mleko i ponownie złącz wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, podsyp je mąką). 
  • Z gotowego ciasta uformuj kulkę, zwiń ją w folię i umieść w lodówce na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik na 180°C.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, spód ciasta podziurkuj widelcem.
  • Ciasto przełóż do okrągłej formy do pieczenia, przy bokach uformuj rant i odciśnij na nim ząbki widelca.
  • Piecz w piekarniku przez około 20–25 minut, do zarumienienia.
  • Po ostudzeniu ciasto polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i udekoruj ulubionymi bakaliami (kandyzowaną skórką z pomarańczy, morelami, żurawiną, migdałami, orzechami nerkowca oraz słonecznikiem). 

Lekka pascha wielkanocna

1 porcja to 264 kcal.

Czas przygotowania: 90 minut.

Składniki (6 porcji):

  • ser twarogowy, półtłusty (zmielony) – ½ opakowania (500 g),
  • miód – 3 łyżki (72 g),
  • jogurt naturalny grecki – 3 łyżki (60 g),
  • żółtka – 3 sztuki (60 g),
  • rodzynki – 2 łyżki (36 g),
  • migdały – 2 łyżki (30 g),
  • orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g),
  • kandyzowana skórka z pomarańczy – 1 łyżka (20 g),
  • aromat waniliowy – kilka kropli.

Sposób wykonania:

  • Rodzynki umieść na 10 minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły.
  • Orzechy włoskie i migdały posiekaj na drobniejsze kawałki. 
  • Ubij żółtka.
  • Do zmielonego na gładką masę sera dodaj ubite żółtka, jogurt naturalny, miód, aromat waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Następnie dodaj posiekane migdały, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Salaterkę wyściel podwójnie gazą (ewentualnie bawełnianą lub lnianą ściereczką), napełnij gotową masą serową i przykryj talerzykiem, aby ją obciążyć. 
  • Umieść w lodówce na około 12 godzin.
  • Bezpośrednio przed podaniem wyłóż ciasto na talerz (odwracając salaterkę), usuń gazę lub ściereczkę i udekoruj według uznania. 

Przypisy