Zapewne jest wiele potraw wielkanocnych, na które czekasz z utęsknieniem przez cały rok. Możliwe, że są także takie, które bardzo lubisz, jednak musisz sobie ich odmawiać, ponieważ po ich zjedzeniu czujesz się ociężale i niekomfortowo. Przedstawiamy sześć smakowitych, wielkanocnych inspiracji, których zastosowanie pomoże Ci czuć się lekko, jednocześnie zachowując świąteczną tradycję. Zachęcamy do ich wypróbowania.
Jajko to symbol triumfu życia nad śmiercią oraz odrodzenia i zmartwychwstania
Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez kolorowych pisanek.
Jajkaz farszem z rzeżuchy
1 porcja to 190 kcal.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (2 porcje):
- jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
- rzodkiewka – 6 sztuk (90 g),
- jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 2 łyżki (40 g),
- rzeżucha ogrodowa, świeża – 2 garści (20 g),
- musztarda – 1 łyżeczka (10 g),
- pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
- sól himalajska – szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki.
- Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka delikatnie wyjmij i przełóż do miseczki.
- Rzodkiewkę dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Do miseczki z żółtkami dodaj rzodkiewkę, rzeżuchę, jogurt, musztardę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Białka jaj wypełnij przygotowanym farszem i posyp rzeżuchą.
Barszcz biały to zupa, która króluje na wielkanocnym stole
Czy wiesz, czym różni się barszcz biały od żurku? Żurek przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej.
Wielkanocny barszcz biały
1 porcja to 250 kcal.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (4 porcje):
- zakwas na barszcz biały* – 2 szklanki (500 g),
- ziemniaki – 3 sztuki (210 g),
- kiełbasa, biała – 4 kawałki (200 g),
- jaja kurze, gotowane – 4 sztuki (200 g),
- marchew – 2 sztuki (90 g),
- pietruszka, korzeń – 1 sztuka (50 g),
- chrzan, tarty – 2 łyżeczki (10 g),
- majeranek – 1 łyżeczka (4 g),
- pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
- sól himalajska – szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Umyj i obierz warzywa.
- Ziemniaki pokrój w kostkę.
- Białą kiełbasę pokrój na plasterki.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kiełbasę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Przez sitko dodaj do zupy przygotowany wcześniej zakwas.
- Zupę dopraw majerankiem, pieprzem, solą himalajską. Dodaj chrzan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Barszcz biały podawaj razem z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zakwas na barszcz biały
1 porcja to 112 kcal.
Czas przygotowania: 90 minut.
Składniki (4 porcje):
- ciepła woda – 1 litr (1000 g),
- mąka pszenna pełnoziarnista – 8 łyżek (120 g),
- czosnek – 4 ząbki (20 g),
- majeranek – 1 łyżka (10 g),
- ziele angielskie – 4 sztuki (4 g),
- liść laurowy – 2 sztuki (2 g).
Sposób wykonania:
- Do słoika wsyp mąkę, dodaj ciepłą wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw przez kilka dni w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu.
- Staraj się codziennie mieszać zakwas.
- Po tygodniu zakwas będzie gotowy do spożycia (poznasz to po tym, że będzie lekko kwaśny).
- Zakwas możesz wykorzystać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do dwóch tygodni (pamiętaj jednak, aby przed umieszczeniem go w lodówce dokładnie przecedzić go przez gęste sitko).
Chrzan symbolizuje krzepę i siłę
Chrzan to idealny dodatek nie tylko do jajek, ale także do świątecznych sałatek.
Sałatka jarzynowa z sosem chrzanowym
1 porcja to 145 kcal.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (6 porcji):
- ziemniaki – 4 sztuki (280 g),
- jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 1 opakowanie (250 g),
- ogórek kiszony – 3 sztuki (180 g),
- jaja kurze, całe – 3 sztuki (168 g),
- groszek zielony konserwowy, bez zalewy – 1 szklanka (150 g),
- marchew – 3 sztuki (135 g),
- seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
- pietruszka korzeń – 1 sztuka (50 g),
- chrzan, tarty – 1 łyżka (20 g),
- musztarda – 1 łyżka (20 g),
- pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
- sól himalajska – szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę.
- Warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler) umyj, ugotuj i pozostaw do ostudzenia.
- Przestudzone warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pokrój kiszonego ogórka.
- Odsącz z zalewy groszek konserwowy.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj.
- Zrób sos, łącząc ze sobą jogurt, musztardę oraz chrzan. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Dodaj do sałatki sos i wymieszaj z resztą składników.
Ciasta są znakiem umiejętności i doskonałości
Piekąc samodzielnie ciasta, nie tylko pielęgnujesz tradycję, ale masz także możliwość zastosowania w nich lżejszych składników, które sprawią, że wypieki będą zdrowsze.
Cytrynowa babka orkiszowa
1 porcja to 220 kcal.
Czas przygotowania: 60 minut.
Składniki (16 porcji):
Ciasto:
- mąka orkiszowa, typ 550 – 20 łyżek (300 g),
- jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
- masło – ¾ opakowania (150 g),
- miód – 5 łyżek (120 g),
- kandyzowana skórka z cytryny – 2 łyżeczki (18 g),
- bułka tarta, pełnoziarnista – 1 łyżka (10 g),
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki (5 g),
- aromat cytrynowy – kilka kropli.
Do dekoracji:
- gorzka czekolada, 70% kakao – ½ tabliczki (100 g),
- płatki migdałowe – 3 łyżki (30 g).
Sposób wykonania:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- W miseczce umieść żółtka, miód, aromat cytrynowy oraz masło. Zmiksuj wszystko na puszystą masę.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
- Do powstałej wcześniej masy z żółtek stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia), cały czas dokładnie mieszając.
- Na samym końcu dodaj do ciasta skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko połącz.
- Formę do babki posmaruj masłem i oprósz delikatnie bułką tartą pełnoziarnistą.
- Nastaw piekarnik na 180°C. Piecz ciasto przez około 50 minut i pozostaw do wystygnięcia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy wystygnie, polej nią babkę.
- Upraż płatki migdałowe na suchej patelni i posyp nimi babkę.
Jaglany mazurek wielkanocny
1 porcja to 220 kcal.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki (16 porcji):
Ciasto:
- mąka jaglana – 28 łyżek (280 g),
- jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g),
- masło – ½ kostki masła (100 g),
- mleko (do 2% tłuszczu) – 1/5 szklanki (50 g),
- miód – 2 łyżki (48 g),
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g),
- aromat migdałowy – kilka kropli.
Do dekoracji:
- gorzka czekolada, 70% kakao – ½ sztuki (100 g),
- kandyzowana skórka z pomarańczy – 2 łyżki (40 g),
- morele – 4 sztuki (32 g),
- migdały – 2 łyżki (30 g),
- orzechy nerkowca – 2 łyżki (30 g),
- żurawina suszona – 2 łyżki (24 g),
- słonecznik łuskany – 2 łyżki (20 g).
Sposób wykonania:
- W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, miód, aromat migdałowy i ugniataj rękoma, aż do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
- Dodaj jajka, mleko i ponownie złącz wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, podsyp je mąką).
- Z gotowego ciasta uformuj kulkę, zwiń ją w folię i umieść w lodówce na około 30 minut.
- Nagrzej piekarnik na 180°C.
- Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, spód ciasta podziurkuj widelcem.
- Ciasto przełóż do okrągłej formy do pieczenia, przy bokach uformuj rant i odciśnij na nim ząbki widelca.
- Piecz w piekarniku przez około 20–25 minut, do zarumienienia.
- Po ostudzeniu ciasto polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i udekoruj ulubionymi bakaliami (kandyzowaną skórką z pomarańczy, morelami, żurawiną, migdałami, orzechami nerkowca oraz słonecznikiem).
Lekka pascha wielkanocna
1 porcja to 264 kcal.
Czas przygotowania: 90 minut.
Składniki (6 porcji):
- ser twarogowy, półtłusty (zmielony) – ½ opakowania (500 g),
- miód – 3 łyżki (72 g),
- jogurt naturalny grecki – 3 łyżki (60 g),
- żółtka – 3 sztuki (60 g),
- rodzynki – 2 łyżki (36 g),
- migdały – 2 łyżki (30 g),
- orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g),
- kandyzowana skórka z pomarańczy – 1 łyżka (20 g),
- aromat waniliowy – kilka kropli.
Sposób wykonania:
- Rodzynki umieść na 10 minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły.
- Orzechy włoskie i migdały posiekaj na drobniejsze kawałki.
- Ubij żółtka.
- Do zmielonego na gładką masę sera dodaj ubite żółtka, jogurt naturalny, miód, aromat waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę.
- Następnie dodaj posiekane migdały, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Salaterkę wyściel podwójnie gazą (ewentualnie bawełnianą lub lnianą ściereczką), napełnij gotową masą serową i przykryj talerzykiem, aby ją obciążyć.
- Umieść w lodówce na około 12 godzin.
- Bezpośrednio przed podaniem wyłóż ciasto na talerz (odwracając salaterkę), usuń gazę lub ściereczkę i udekoruj według uznania.