Wielkanocne potrawy zaproponowane przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef i eksperta sieci POLOmarket, są przygotowane z dbałością o najwyższą jakość składników - jajek z chowu ekologicznego, majonezu wytwornego czy chrzanu oraz białej kiełbasy od Rzeźnika Szymona. Tych trzech dań nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest proste, a smak – niepowtarzalny.
Jajka z chrzanowym majonezem
Zacznijmy od czegoś prostego, ale jakże smacznego - jajek w majonezie! Jajka z chowu ekologicznego ugotuj na twardo. W międzyczasie wymieszaj łyżkę chrzanu z majonezem, dodaj szczyptę soli i pieprzu, przygotowując sos. Ugotowane i wystudzone jajka przekrój, wyjmij żółtka i zmiksuj je z majonezowym chrzanem. Wypełnij nim wydrążone białka, posyp świeżym szczypiorkiem i udekoruj rzodkiewką. Proste, prawda? Ale smak? Niezapomniany!
![]()
Kiełbasa biała z ziemniakami po wiejsku
Teraz coś dla mięsożerców – biała kiełbasa Rzeźnik Szymon na ciepło! Pamiętaj, że w Wielkanoc trzeba trzymać się tradycji, a dobra kiełbasa to podstawa. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć na blaszkę kawałki kiełbasy i ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę. Możesz dorzucić cebulę dymkę poszatkowaną w cienkie talarki. Warzywa skrop delikatnie oliwą, posyp solą gruboziarnistą, pieprzem i ziołami. Świetnie sprawdzi się rozmaryn, szałwia i majeranek. Całość włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałatki ze świeżych nowalijek. Wielkanoc bez chrzanu to jak Boże Narodzenie bez choinki! Smak kiełbasy oczywiście idealnie podkreśli wyrazisty chrzan.
![]()
Coś na deser… tradycyjny sernik
Nie zapomnij o deserze! Postaw na tradycyjny, polski sernik, który będzie rozpływał się w ustach, jeśli zrobisz go z odpowiednich składników. Twaróg sernikowy Mleczna Polana spisze się idealnie! Ubij białka 4 jaj, a w oddzielnej misce wymieszaj 4 żółtka z cukrem (ok. ¾ szklanki) – na gładką masę. Zmiksuj całość z twarogiem, proszkiem do pieczenia, olejkiem pomarańczowym oraz jednym budyniem. Roztop w rondelku masło i przestudzone wymieszaj z masą twarogową. Przelej do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni), góra-dół. Po 40 minutach wyjmij pyszny, pachnący i niezwykle prosty deser! Ciasto podaj oprószone cukrem pudrem lub z konfiturą malinową. Palce lizać.
![]()
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, ale również okazja do delektowania się pysznymi potrawami. Warto pamiętać, że udane dania wymagają dobrych jakościowo składników. Dlatego, przygotowując się do świątecznej uczty, zadbaj o wysoką jakość produktów używanych do przygotowania potraw. Niech smak wielkanocnych dań dopełni atmosferę rodzinnej radości i wspólnego dzielenia się tym wyjątkowym czasem!
Grupa POLOmarket to największa polska sieć supermarketów. Tworzą ją spółki detaliczne prowadzące sklepy, a także spółka logistyczno-zakupowa dysponująca trzema centrami logistycznymi. Firma rozpoczynała działalność w 1997 roku z 27. sklepami. Dziś jest to już 280 nowoczesnych placówek na terenie całej Polski, z obrotem netto powyżej 3,0 mld złotych rocznie. Sklepy sieci POLOmarket odwiedza miesięcznie blisko 9 mln Klientów. Obecnie POLOmarket daje zatrudnienie 5 500 osobom.