Brak wyników

Dieta i przepisy

24 marca 2020

Chrupiąca sałatka Wielkanocna

135

Składniki:

  • 80 g makaronu w dowolnym kształcie
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ogórki konserwowe (ok. 150g)
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • natka pietruszki (3 małe gałązki)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do gotowania makaronu

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju). Po ugotowaniu odcedzić na sitku i odstawić do ostudzenia.
  • Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudzić.
  • Wyżej wymienione składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez, musztardę oraz pieprz i sól wedle uznania. Wszystkie składniki wymieszać.
  • Natkę pietruszki posiekać i udekorować nią sałatkę.

Życzymy Smacznego!

Przypisy