Dział: Dieta i przepisy
Artykuł sponsorowany
W miarę starzenia się, potrzeby żywieniowe naszych bliskich ulegają zmianom. Właściwie zbilansowana dieta dla seniora jest kluczowa, aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną. Catering dietetyczny, który zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze, pomaga w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia na co dzień.
Dieta przeciwzapalna to coraz bardziej popularny sposób odżywiania, który ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Jakie są objawy stanu zapalnego? Jakie produkty działają prozapalne? I co właściwie oznacza „dieta przeciwzapalna”? W tym artykule odpowiemy na te pytania i wiele innych, aby pomóc Ci zrozumieć, jak dieta przeciwzapalna może przyczynić się do poprawy Twojego stanu zdrowia i samopoczucia.
Ponoć w Święta króluje karp, ale na talerzu lądują też inne gatunki ryb. Czym kierować się przy wyborze ryb i gdzie szukać tych dobrej jakości? Ekspertka Lokalnego Rolnika odpowiada.
Dieta sezonowa nie tylko bazuje na składnikach dostępnych o danej porze roku, ale także uwzględnia potrzeby organizmu. A jesienią jak najbardziej pożądana zdrowa rozgrzewka. Co zatem jeść, żeby zrobiło nam się cieplej?
Orzechy to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Choć kaloryczne, zdecydowanie nie warto ich unikać na żadnej diecie - wprowadzone w odpowiedni sposób dadzą wspaniałe efekty! Dietetyczka podpowiada, jak wzbogacić nimi dietę, aby zapewnić sobie dużo energii, a także wspomóc zdrowie.
Zapobiegawczo, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – babcine sposoby nie mają sobie równych. Na jesienne spadki odporności Lokalny Rolnik poleca syropy domowej roboty. Sprawdź 3 propozycje.
Czym gasić pragnienie i po jakie potrawy sięgać, gdy termometry wskazują powyżej 30 stopni? Komponujemy menu na upały.
Przyszło lato, a wraz z nim apetyt na przekąski z rusztu. I dla mięsożerców, i dla wegetarian – Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak, by było smacznie i zdrowo.
Wreszcie w naszych kuchniach robi się kolorowo, aromatycznie i naprawdę smacznie. A to wszystko za sprawą sezonowych plonów z ogródków i sadów: kalarepy, kalafiora, młodych ziemniaków, ale także czereśni czy poziomek. LokalnyRolnik.pl zaprasza do swojego warzywniaka, dzieląc się inspiracjami kulinarnymi.
Czym smakuje maj? Młodą kapustą z dużą ilością kopru, botwinką z młodymi ziemniakami, pastą ze szpinakiem i czosnkiem. Kulinarne szaleństwo – czas start! Rolnik Łukasz Odolski opowiada, które warzywa warto wybierać w maju, jak robić to świadomie i co mu daje praca na roli.