Brak wyników

Dieta i przepisy

16 listopada 2023

Dieta przeciwzapalna — wskazania i uwagi

0 342

Dieta przeciwzapalna to coraz bardziej popularny sposób odżywiania, który ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Jakie są objawy stanu zapalnego? Jakie produkty działają prozapalne? I co właściwie oznacza „dieta przeciwzapalna”? W tym artykule odpowiemy na te pytania i wiele innych, aby pomóc Ci zrozumieć, jak dieta przeciwzapalna może przyczynić się do poprawy Twojego stanu zdrowia i samopoczucia.

Objawy stanu zapalnego

Stan zapalny w organizmie to naturalna reakcja układu immunologicznego na infekcje lub uszkodzenia tkanek. Objawy mogą obejmować na przykład czerwony kolor skóry, obrzęk, ból, gorączkę, utratę apetytu i zmęczenie.

Przewlekły stan zapalny to stan, w którym proces zapalny trwa długo na tyle, aby  prowadzić do uszkodzenia tkanek i różnych chorób przewlekłych. Objawy przewlekłego stanu zapalnego mogą być też niespecyficzne i obejmować zmęczenie, ból stawów, problemy z trawieniem i niską gorączkę.

Reakcja zapalna organizmu może pojawić się w odpowiedzi na między innymi: bakterie, wirusy, uraz mechaniczny, działanie czynników chemicznych, a także choroby, na przykład nowotwory.

Co to jest dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna to sposób odżywiania, który prowadzi do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie poprzez eliminację określonych pokarmów i zwiększenie spożycia innych o czym dowiesz się między innymi na https://centrumrespo.pl/dieta/dieta-przeciwzapalna-korzystna-w-zdrowiu-i-w-chorobie/. Dieta przeciwzapalna może być szczególnie korzystna dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak na przykład choroba Hashimoto. Dieta ta zakłada przede wszystkim spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, takich jak owoce, warzywa, ryby i orzechy, a unikanie pokarmów przetworzonych i bogatych w cukry proste.

Produkty pro zapalne w diecie

Niektóre pokarmy mogą przyczyniać się do stanu zapalnego w organizmie. Są to tzw. produkty prozapalne, które obejmują między innymi fast foody, czerwone mięso, alkohol i cukier. Zwracaj uwagę, po jakich pokarmach Twój organizm reaguje negatywnie i dostosuj dietę odpowiednio do swoich potrzeb.

Przypisy