Brak wyników

Dieta i przepisy

16 listopada 2020

Domowy Piernik Wigilijny

9

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka to 250 ml)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru brązowego (200g)
  • 1 szklanka kawy (najlepszej z ekspresu, może być również rozpuszczalna lub parzona, koniecznie bez fusów)
  • 1 szklanka miodu płynnego
  • ¾ szklanki oleju (150g)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Garść siekanych orzechów włoskich

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Do dekoracji: migdały w płatkach lub posiekane

Sposób przygotowania:

  1. Na początek wymieszać suche produkty. Mąkę należy wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
  2. Następnie należy oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka trzeba utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  4. Osobno ubić białka na sztywno.
  5. Przygotowane ciasto wyłożyć do dwóch foremek tzw. ,,keksówek” (o długości 25cm) wysmarowanych masłem lub margaryną.
  6. Ciasto należy piec w temperaturze180°C przez 50-60 minut.
  7. W zależności od naszych preferencji piernik można ozdobić lukrem i posypać migdałkami. Można również posypać go gorzkim kakao.

Przypisy