Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka to 250 ml)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru brązowego (200g)
- 1 szklanka kawy (najlepszej z ekspresu, może być również rozpuszczalna lub parzona, koniecznie bez fusów)
- 1 szklanka miodu płynnego
- ¾ szklanki oleju (150g)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Garść siekanych orzechów włoskich
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- Do dekoracji: migdały w płatkach lub posiekane
Sposób przygotowania:
- Na początek wymieszać suche produkty. Mąkę należy wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
- Następnie należy oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka trzeba utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
- Osobno ubić białka na sztywno.
- Przygotowane ciasto wyłożyć do dwóch foremek tzw. ,,keksówek” (o długości 25cm) wysmarowanych masłem lub margaryną.
- Ciasto należy piec w temperaturze180°C przez 50-60 minut.
- W zależności od naszych preferencji piernik można ozdobić lukrem i posypać migdałkami. Można również posypać go gorzkim kakao.