1 porcja to 220 kcal.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki (16 porcji):
Ciasto:
- mąka jaglana – 28 łyżek (280 g),
- jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g),
- masło – ½ kostki masła (100 g),
- mleko (do 2% tłuszczu) – 1/5 szklanki (50 g),
- miód – 2 łyżki (48 g),
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g),
- aromat migdałowy – kilka kropli.
Do dekoracji:
- gorzka czekolada, 70% kakao – ½ sztuki (100 g),
- kandyzowana skórka z pomarańczy – 2 łyżki (40 g),
- morele – 4 sztuki (32 g),
- migdały – 2 łyżki (30 g),
- orzechy nerkowca – 2 łyżki (30 g),
- żurawina suszona – 2 łyżki (24 g),
- słonecznik łuskany – 2 łyżki (20 g).
Sposób wykonania:
- W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, miód, aromat migdałowy i ugniataj rękoma, aż do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
- Dodaj jajka, mleko i ponownie złącz wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, podsyp je mąką).
- Z gotowego ciasta uformuj kulkę, zwiń ją w folię i umieść w lodówce na około 30 minut.
- Nagrzej piekarnik na 180°C.
- Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, spód ciasta podziurkuj widelcem.
- Ciasto przełóż do okrągłej formy do pieczenia, przy bokach uformuj rant i odciśnij na nim ząbki widelca.
- Piecz w piekarniku przez około 20–25 minut, do zarumienienia.
- Po ostudzeniu ciasto polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i udekoruj ulubionymi bakaliami (kandyzowaną skórką z pomarańczy, morelami, żurawiną, migdałami, orzechami nerkowca oraz słonecznikiem).