Brak wyników

Dieta i przepisy

1 kwietnia 2021

Jaglany mazurek wielkanocny

10

1 porcja to 220 kcal.

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki (16 porcji):

Ciasto:

  • mąka jaglana – 28 łyżek (280 g),
  • jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g),
  • masło – ½ kostki masła (100 g),
  • mleko (do 2% tłuszczu) – 1/5 szklanki (50 g),
  • miód – 2 łyżki (48 g),
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g),
  • aromat migdałowy – kilka kropli.

Do dekoracji:

  • gorzka czekolada, 70% kakao – ½ sztuki (100 g),
  • kandyzowana skórka z pomarańczy – 2 łyżki (40 g),
  • morele – 4 sztuki (32 g),
  • migdały – 2 łyżki (30 g),
  • orzechy nerkowca – 2 łyżki (30 g),
  • żurawina suszona – 2 łyżki (24 g),
  • słonecznik łuskany – 2 łyżki (20 g).

Sposób wykonania:

  • W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, miód, aromat migdałowy i ugniataj rękoma, aż do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
  • Dodaj jajka, mleko i ponownie złącz wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, podsyp je mąką).
  • Z gotowego ciasta uformuj kulkę, zwiń ją w folię i umieść w lodówce na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik na 180°C.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, spód ciasta podziurkuj widelcem.
  • Ciasto przełóż do okrągłej formy do pieczenia, przy bokach uformuj rant i odciśnij na nim ząbki widelca.
  • Piecz w piekarniku przez około 20–25 minut, do zarumienienia.
  • Po ostudzeniu ciasto polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i udekoruj ulubionymi bakaliami (kandyzowaną skórką z pomarańczy, morelami, żurawiną, migdałami, orzechami nerkowca oraz słonecznikiem).

Przypisy