Brak wyników

Dieta i przepisy

1 kwietnia 2021

Jajka z farszem z rzeżuchy

0 554

1 porcja to 190 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (2 porcje):

  • jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
  • rzodkiewka – 6 sztuk (90 g),
  • jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 2 łyżki (40 g),
  • rzeżucha ogrodowa, świeża – 2 garści (20 g),
  • musztarda – 1 łyżeczka (10 g),
  • pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
  • sól himalajska – szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki.
  • Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka delikatnie wyjmij i przełóż do miseczki.
  • Rzodkiewkę dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
  • Do miseczki z żółtkami dodaj rzodkiewkę, rzeżuchę, jogurt, musztardę i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Białka jaj wypełnij przygotowanym farszem i posyp rzeżuchą.

Przypisy