1 porcja to 190 kcal.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (2 porcje):
- jaja kurze, całe – 4 sztuki (224 g),
- rzodkiewka – 6 sztuk (90 g),
- jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 2 łyżki (40 g),
- rzeżucha ogrodowa, świeża – 2 garści (20 g),
- musztarda – 1 łyżeczka (10 g),
- pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
- sól himalajska – szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki.
- Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka delikatnie wyjmij i przełóż do miseczki.
- Rzodkiewkę dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Do miseczki z żółtkami dodaj rzodkiewkę, rzeżuchę, jogurt, musztardę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Białka jaj wypełnij przygotowanym farszem i posyp rzeżuchą.