Brak wyników

Dieta i przepisy

7 września 2020

Jesienna szarlotka

14

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej typ. 450
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Farsz jabłkowy

  • Ok 6-8 obranych jabłek (najlepiej twardych i soczystych)
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta cynamonu
  • Rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobne talarki lub kostkę. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, a następnie cukier waniliowy oraz cynamon. Kiedy jabłka zaczną sprawiać wrażenie miękkich, a cukier i cynamon ładnie się połączy wyłączyć gaz i odstawić jabłka do ostygnięcia.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i wymieszać do momentu aż utworzy nam się ,,kruszonka”. Dodać jajka. Całość wymieszać mikserem lub ręcznie – zależy od naszych preferencji.

Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnego puchu. Dodać masę do farszu jabłkowego i wymieszać bardzo delikatnie.

Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować spód masłem i wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie ubić je ręką do dna naszej blaszki. Wierzch nakłuć widelcem. Spód podpiec przez 15 minut w 180°C.

Na spód wyłożyć jabłka, a następnie zetrzeć resztę ciasta, aby uzyskać na wierzchu efekt kruszonki. Całość piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe!

Idealny deser na jesienne popołudnia.

Życzymy smacznego.

Przypisy