Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej typ. 450
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
Farsz jabłkowy
- Ok 6-8 obranych jabłek (najlepiej twardych i soczystych)
- 4 białka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- Szczypta cynamonu
- Rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobne talarki lub kostkę. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, a następnie cukier waniliowy oraz cynamon. Kiedy jabłka zaczną sprawiać wrażenie miękkich, a cukier i cynamon ładnie się połączy wyłączyć gaz i odstawić jabłka do ostygnięcia.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i wymieszać do momentu aż utworzy nam się ,,kruszonka”. Dodać jajka. Całość wymieszać mikserem lub ręcznie – zależy od naszych preferencji.
Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnego puchu. Dodać masę do farszu jabłkowego i wymieszać bardzo delikatnie.
Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować spód masłem i wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie ubić je ręką do dna naszej blaszki. Wierzch nakłuć widelcem. Spód podpiec przez 15 minut w 180°C.
Na spód wyłożyć jabłka, a następnie zetrzeć resztę ciasta, aby uzyskać na wierzchu efekt kruszonki. Całość piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe!
Idealny deser na jesienne popołudnia.
Życzymy smacznego.