Brak wyników

Aktualności

9 września 2020

Najczęstsze wypadki w kuchni – jak sobie z nimi radzić?

16

Kuchnia to miejsce, które każdemu z nas kojarzy się z pysznymi daniami, wspaniałymi zapachami i magią gotowania. Często jednak zdarza się, że radość z czasu spędzonego podczas kulinarnych eksperymentów, na chwile odbierają nam drobne skaleczenia i otarcia lub oparzenia, o które nietrudno w czasie porannego pośpiechu lub w trakcie przygotowań na przyjście niezapowiedzianych gości. Jak poradzić sobie z drobnymi skaleczeniami i właściwie ocenić sytuację, aby szybko zażegnać kryzys?

Otarcia i skaleczenia

W ferworze gotowania każdy z nas instynktownie wyjmuje odpowiedniej wielkości garnki, szuka drewnianej łyżki do mieszania sosu, kroi ziemniaki czy trze marchewkę na drobnej tarce. W takich momentach chwilowej nieuwagi nietrudno o drobne otarcia i skaleczenia. Szczególnie łatwo obetrzeć palec przy użyciu tarki, kiedy kawałek marchewki trzymany przez nas w dłoni jest już wyjątkowo krótki, a wykonywane ruchy - zamaszyste i energiczne lub podczas krojenia mięsa nie dostrzec palca odpowiednio szybko. W takich chwilach nie traćmy zimnej krwi i szybko oceńmy sytuację, aby zwycięsko wyjść z opresji. Najważniejsze kroki szybkiej reakcji na drobne skaleczenia przedstawiamy poniżej:

  1. Szybko przemyj skaleczenie zimną, bieżącą wodą
  2. Na drobne rany i otarcia możesz użyć maści, która przyspieszy gojenie się rany i zapobiegnie powstawaniu blizn. Taka maść, dzięki trzem antybiotykom o uzupełniającym się zakresie działania przeciwbakteryjnego i substancjom czynnym zapobiega zakażeniom bakteryjnym i wspomaga leczenie rany (np. Maxibiotic)
  3. Jeśli chcesz wrócić do prac kuchennych, załóż na ranę delikatny opatrunek lub plaster, będziesz pewna, że skaleczenie nie ma kontaktu z niepożądanymi powierzchniami i substancjami.
     

 

Bąble i oparzenia

Komu z nas w chwilach odcedzania makaronu czy ziemniaków nie zdarzyło się oparzyć gorącą parą? Oparzenia parą wodną są równie częste jak te spowodowane przez rozgrzany olej z patelni czy przez instynktowne chwycenie gorącego garnka lub blachy w piekarniku. Jak właściwie ocenić sytuację i zareagować w pierwszych chwilach po oparzeniu? Pierwszą pomocą w takim przypadku jest schłodzenie oparzonego miejsca zimną, bieżącą wodą. Następnie należy osuszyć ranę i nałożyć na nią czysty, suchy opatrunek. Nałożenie maści z antybiotykiem (np. Maxibiotic), zabezpieczy uszkodzoną skórę przed wdaniem się zakażenia co przyspieszy gojenie urazu. Oprócz szybkiej reakcji, ważne jest trafne ocenienie stopnia oparzenia i powagi sytuacji. Jeśli przytrafi Ci się cięższe oparzenie (II i III stopnia), należy skontaktować się z lekarzem, a w przypadku ciężkich rozległych oparzeń należy jak najszybciej wezwać karetkę (numer telefonu: 112) i poddać się specjalistycznej opiece. Skorzystaj z naszych porad i bądź przygotowana na każdą kuchenną ewentualność. Spraw, aby drobne skaleczenia i oparzenia nie miały wpływu na przyjemność jaką czerpiesz z gotowania i częstowania najbliższych własnoręcznie przygotowanymi pysznościami.       
 

 

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu. 

Przypisy