Składniki:
- Mąka tortowa (1 szk.)
- Mąka ziemniaczana (0,5 szk.)
- Jajka (5 szt.)
- Cukier brązowy (1 szk.)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Masło (200 g)
- Kakao (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier – cały czas ubijając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Do masy wlewamy roztopione wcześniej masło i delikatnie ubijamy. Pamiętajmy, aby masło ostudzić przed dodaniem go do ciasta.
Całość przelewamy do wysmarowanej masłem formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 °C przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu, ostudzoną babkę można posypać do dekoracji cukrem pudrem.