Brak wyników

Dieta i przepisy

24 marca 2020

Prosta Babka Wielkanocna

137

Składniki:

  • Mąka tortowa (1 szk.)
  • Mąka ziemniaczana (0,5 szk.)
  • Jajka (5 szt.)
  • Cukier brązowy (1 szk.)
  • Proszek do pieczenia (1  łyżeczka)
  • Masło (200 g)
  • Kakao (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy do nich  cukier – cały czas ubijając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Do masy wlewamy roztopione wcześniej masło i delikatnie ubijamy. Pamiętajmy, aby masło ostudzić przed dodaniem go do ciasta.

Całość przelewamy do wysmarowanej masłem formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy.

Ciasto pieczemy w temperaturze 200 °C przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu, ostudzoną babkę można posypać do dekoracji cukrem pudrem.

Przypisy