Podczas deszczowej pogody ciasto marchewkowe to nasz ulubiony rytuał. Dom wypełnia się aromatycznym zapachem cynamonu. Ciasto idealnie komponuje się z rozgrzewającym naparem. Takie połączenie cieszy ciało i duszę.
Składniki:
- 270 ml oleju
- 250 g cukru (trochę białego, trochę brązowego)
- 4 jajka
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 marchewki
Mieszamy olej z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i roztrzepujemy mocno trzepaczką. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cynamon. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie dodajemy do pierwszej miski mąkę na dwie partie i intensywnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180° przez około godzinę lub do uzyskania suchego patyczka. (Wciskamy w środek ciasta).
Wskazówka: Do ciasta przed pieczeniem możesz dodać ulubione bakalie. Pamiętaj, że w przypadku orzechów warto pozbyć się z nich skórki, ponieważ jest gorzka.