Brak wyników

Dieta i przepisy

16 września 2021

Puszyste ciasto marchewkowe

0 823

Podczas deszczowej pogody ciasto marchewkowe to nasz ulubiony rytuał. Dom wypełnia się aromatycznym zapachem cynamonu. Ciasto idealnie komponuje się z rozgrzewającym naparem. Takie połączenie cieszy ciało i duszę.

Składniki:

  • 270 ml oleju
  • 250 g cukru (trochę białego, trochę brązowego)
  • 4 jajka
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 marchewki

Mieszamy olej z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i roztrzepujemy mocno trzepaczką. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cynamon. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie dodajemy do pierwszej miski mąkę na dwie partie i intensywnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180° przez około godzinę lub do uzyskania suchego patyczka. (Wciskamy w środek ciasta).

Wskazówka: Do ciasta przed pieczeniem możesz dodać ulubione bakalie. Pamiętaj, że w przypadku orzechów warto pozbyć się z nich skórki, ponieważ jest gorzka.

Przypisy