Brak wyników

Zdrowie

21 kwietnia 2023

NR 10 (Kwiecień 2023)

Rola kwasów omega-7 w życiu seniora

0 1066

Zapewne niczyjej uwadze nie umknął fakt, iż w dzisiejszych czasach coraz więcej osób docenia efekty wprowadzania zdrowych nawyków do swojej codzienności. Wśród nich znajduje się również odpowiednio zbilansowana dieta. Szczególnie mocno powinna ona interesować osoby starsze, ponieważ właściwie zaplanowany jadłospis może znacząco poprawić ich komfort życia, w tym zarówno kwestie fizyczne, jak i te dotyczące dobrego samopoczucia. Jednym z bardziej istotnych składników odżywczych, który przynosi realne korzyści dla zdrowia seniorów, są kwasy omega-7.

Kwasy omega-7 to rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecnie zyskują one coraz większą popularność w dietetyce oraz suplementacji. Można je znaleźć zarówno w wielu produktach spożywczych, jak i różnych preparatach, np. tych od producenta Pharma Nord. 

Włączenie kwasów omega-7 do jadłospisu oznacza szereg dobroczynnych skutków dla ciała i umysłu osób starszych, dlatego też w tym artykule skupimy się na tym, jak przy ich pomocy poprawić kondycję organizmu. 

Czym są kwasy omega-7?

Wiemy naprawdę wiele o zdrowych kwasach omega-3, -6 i -9, jednak mimo rosnącego zainteresowania nimi – wciąż mamy znikomą wiedzę na temat tzw. kwasu palmitooleinowego, czyli omega-7. Wszystko dlatego, że naukowcy stosunkowo niedawno odkryli prozdrowotne właściwości tej substancji.  

Kwas tłuszczowy omega-7 jest wytwarzany przez ludzki organizm w naturalny sposób wtedy, gdy dana osoba ma na niego zapotrzebowanie. Stanowi on istotny składnik budulcowy skóry, a jego funkcją jest m.in. regulowanie składu sebum, jakie jest niezbędne do zatrzymania procesu nadmiernego wysuszania skóry, a co za tym idzie – spowolnione zostaje jej starzenie. 

Ponadto dzięki omega-7 można także zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, w tym poziom niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Warto także wiedzieć, iż kwas palmitooleinowy świetnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza gojenie się wrzodów. Nie bez znaczenia pozostają korzyści, które niesie on dla serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz obniżając poziom złego cholesterolu. 

Dlaczego kwasy omega-7 są tak ważne w życiu seniorów?

Osoby starsze nierzadko są zmuszone mierzyć się z różnymi problemami zdrowotnymi. Warto pamiętać, iż zawsze lepszym rozwiązaniem jest zapobieganie dolegliwościom niż ich leczenie. Kwasy omega-7 mogą w tym przypadku okazać się bardzo pomocne! Rozwińmy zatem temat ich korzystnego wpływu na organizm!

Szybsza regeneracja ran

Kwasy omega-7 są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, co przekłada się na szybkość procesu gojenia się ran. Początkowo potwierdzono słuszność tego twierdzenia w badaniach laboratoryjnych przeprowadzanych na zwierzętach, a w późniejszym czasie poddano tym testom także ludzi. W obu przypadkach wyniki były imponujące! 

Jedną z grup badanych pacjentów były osoby cierpiące z powodu choroby Crohna (autoimmunologiczna choroba Leśniowskiego-Crohna, czyli przewlekłe zapalenie jelit). Zauważono, że wskutek przyjmowania preparatów zawierających kwasy omega-7 proces gojenia się ran w przewodzie pokarmowym uległ znacznemu skróceniu. Również inne badania wykazały, że suplementowanie omega-7 jest wsparciem w leczeniu trudnych ran, w tym owrzodzenia skóry i innych jej stanów zapalnych. Wciąż nie są w pełni znane mechanizmy, które odpowiadają za taki stan rzeczy, jednak niepodważalna jest rola tych kwasów w zakresie regeneracji uszkodzonych tkanek.

Jednocześnie trzeba pamiętać, iż wprowadzenie do diety większej ilości omega-7 nie jest panaceum na całe zło i w wielu przypadkach, szczególnie tych bardziej skomplikowanych, konieczna jest konsultacja ze specjalistą oraz postępowanie zgodnie z jego zaleceniami. 

Łagodzenie zespołu suchego oka

Zacznijmy od tego, czym jest zespół suchego oka. To sytuacja, w której narząd wzroku nie jest w stanie wyprodukować albo utrzymać właściwej ilości filmu łzowego. Taka anomalia prowadzi do szeregu nieprzyjemnych objawów, w tym m.in. do:

  • suchości,
  • pieczenia,
  • swędzenia,
  • zaczerwienienia,
  • innych form podrażnienia oka. 

Badania wykazały, iż kwasy omega-7 mają potencjał, aby łagodzić przykre objawy zespołu suchego oka. Dlaczego tak jest?

Dzieje się tak ze względu na fakt, iż kwasy omega-7 wpływają na produkcję lipidów zewnętrznej warstwy filmu łzowego, poprawiając jego jakość i właściwości nawilżające. W konsekwencji suplementowanie tej substancji łagodzi wszelkie objawy powodujące dyskomfort, na który skarżą się pacjenci. Co więcej, skuteczność omega-7 w kontekście tego konkretnego problemu została potwierdzona w warunkach klinicznych!

Trzeba jednak pamiętać, że przyjmowanie preparatów z kwasem palmitooleinowym nie jest jedynym sposobem łagodzenia tej przykrej dolegliwości. Warto rozważyć również stosowanie kropli do oczu i noszenie okularów ochronnych, a w niektórych przypadkach nawet nową dietę lub zmianę trybu życia poprzez wyeliminowanie złych nawyków. Ponadto zawsze dobrym pomysłem jest zasięgnięcie porady u okulisty. 

Znacznie ograniczenie przesuszenia błon śluzowych

Kwasy tłuszczowe omega-7 występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak oleje: z makadamii, awokado, pestek winogron i rokitnika zwyczajnego SBA24 (mowa o oleju pozyskiwanym z jego nasion i miękkich części), czy też niektóre rodzaje ryb. Z badań naukowych wynika, że kwas palmitooleinowy może okazać się niezwykle pomocny, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego nawilżenia błon śluzowych w ludzkim organizmie. 

Zacznijmy od tego, iż błony śluzowe są cieniutkimi warstwami tkanek, jakie pokrywają wewnętrzne powierzchnie ciała. Mowa tutaj np. o nosie, jamie ustnej, gardle oraz całym układzie pokarmowym. Jeśli dojdzie do ich nadmiernego przesuszenia, człowiek będzie musiał się zmierzyć z wieloma przykrymi objawami, takimi jak suchość i swędzenie w wymienionych wyżej miejscach, a nawet zaburzeniami trawienia. 

Okazuje się, że kwasy omega-7 mogą być wybawieniem dla osób cierpiących z powodu powyższych nieprawidłowości. Wszystko oczywiście dzięki ich właściwościom nawilżającym i przeciwzapalnym.

Poprawa zdrowia skóry

Kwasy omega-7 pomagają utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry, a także redukują objawy łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. 

Mają także potencjał, aby zmniejszać widoczność już istniejących zmarszczek i zapobiegać tworzeniu się nowych. 

Inne korzystne wpływy suplementowania omega-7 przez seniorów 

Wraz z wiekiem ludzki organizm coraz gorzej radzi sobie z produkcją kwasów omega-7, dlatego też osoby starsze powinny dostarczać je z zewnątrz, stosując właściwe preparaty. Spożywanie tej substancji może pomóc w leczeniu chorób, takich jak:

  • toczeń rumieniowaty układowy, ponieważ łagodzi niektóre objawy tej przypadłości, w tym nadmierną suchość oczu i stany zapalne,
  • wrzody żołądka – są one ubytkiem w błonie śluzowej ściany żołądka, a omega-7 jest w stanie przyspieszyć regenerację tej części ciała.

Ponadto kwas palmitooleinowy redukuje stres oksydacyjny i tym samym chroni komórki przed uszkodzeniem. Substancja ta jest skutecznym antyutleniaczem, zmniejszającym produkcję wolnych rodników i przyczyniającym się do ich neutralizacji, gdy jest ich zbyt dużo. Wszystko to sprawia, że omega-7 może stanowić jeden z elementów zapobiegania nowotworom. 

Dobroczynne właściwości oleju z rokitnika 

Obecnie olej z rokitnika znalazł się w centrum zainteresowania sporego grona osób. Jest to spowodowane tym, że można w nim odnaleźć naprawdę wiele cennych substancji odżywczych. Jednak zacznijmy od początku.

Olej z rokitnika zwyczajnego SBA24 jest pozyskiwany z drobnych nasion tej rośliny lub z pulpy owocowej. Charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością witaminy A, która w tym przypadku występuje w postaci beta-karotenu, co nadaje olejowy charakterystyczny kolor oraz zapach. Czy to wszystko? Absolutnie nie! W oleju tym znajdujemy nie jedną, a ponad sto dziewięćdziesiąt bioaktywnych substancji, a wśród nich witaminy:

  • C – odpowiada za zwiększenie odporności organizmu oraz przyspieszenie procesów regeneracyjnych skóry,
  • E – ma pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz jest ważnym elementem profilaktyki choroby wieńcowej,
  • K – jest niezbędna do tworzenia czynników odpowiadających za krzepnięcie krwi oraz bierze czynny udział w metabolizmie tkanki kostnej, jak również przemianach wapnia,
  • z grupy B – wszystkie one wspierają zdrowe funkcjonowanie organizmu, ponieważ wpływają m.in. na zdolność koncentracji, przemianę materii oraz poziom energii. 

Olej z rokitnika a kwasy omega-7

To nie koniec dobroczynnego wpływu oleju z rokitnika na ciało człowieka. Poza tym, co zostało wymienione powyżej, znajdujemy w nim także cenne mikroelementy, takie jak fosfor, krzem, magnez, wapń, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo wysokie stężenie omega-7. Poza elementami omówionymi wcześniej, warto wiedzieć, iż zawiera on także:

  • serotoninę – wpływa ona na koncentrację, pamięć oraz na stany emocjonalne, a także na prawidłowe działanie układu pokarmowego,
  • sterole – pomagają m.in. w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu,
  • kwas foliowy – opowiada za zdrowie układów nerwowego, krwionośnego oraz sercowo-naczyniowego, a ponadto uważa się go za czynnik, który może zmniejszać ryzyko rozwijania się stanów nowotworowych,
  • kwercytynę i rutynę – odpowiadają m.in. za wspieranie układu immunologicznego i uszczelnianie naczyń krwionośnych,
  • B-karoten – pomaga w obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. 

Suplementowanie kwasów omega-7 przez osoby starsze ma potężne znaczenie dla jakości ich życia i stanu zdrowia. Dlatego też warto sięgnąć po preparat, który zawiera w sobie jak najwięcej tej dobroczynnie działającej substancji, a jego działanie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. 

Suplement diety Bio-Omega 7 od Pharma Nord

Dlaczego tak wiele miejsca w tym artykule poświęcono olejowi z rokitnika? Oczywiście przez wzgląd na dużą ilość zawartego w nim kwasu omega-7! Doskonałym źródłem tej substancji jest suplement diety od Pharma Nord – Bio-Omega 7. Zasługuje on na uwagę m.in. dlatego, że jego formuła jest unikalna i wyróżnia się na tle innych preparatów tego typu. Mowa o tym, że olej ten pozyskiwany jest z jagód i nasion tej rośliny. Ponadto, oprócz kwasu palmitooleinowego, w produkcie tym znajdujemy również:

  • kwasy omega-3, -6 oraz -9,
  • beta-karoten, który pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci, a także błon śluzowych nosa, oczu oraz układu pokarmowego,
  • wielonasycone kwasy tłuszczowe,
  • witaminy A i E.

To nie wszystko! Bio-Omega-7 jest atrakcyjny również dlatego, że został stworzony z myślą o alergikach. Z tego powodu nie zawiera glutenu, laktozy, soi, drożdży. Również na próżno szukać w tym suplemencie cukru, co powinno ucieszyć osoby zmagające się z cukrzycą. Nie powinno też umknąć niczyjej uwadze, że preparat został nagrodzony w Wielkiej Brytanii w 2015 roku, co z całą pewnością stanowi podkreślenie jego jakości. 

Bio-Omega-7 to propozycja dla seniorów, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie przy pomocy skutecznych środków o potwierdzonym działaniu. Ze względu na swój skład jest on w stanie pomóc na wiele bardzo zróżnicowanych problemów – od wyeliminowania dyskomfortu powodowanego przesuszaniem się błon śluzowych, przez utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i wsparcie układu odpornościowego, aż po łagodzenie objawów zespołu suchego oka. Słowem, preparat od Pharma Nord powinien stać się stałym elementem codziennej diety!

Kwasy omega-7 a redukcja tłuszczu trzewnego

Przeprowadzone dotychczas badania naukowe wykazują, że kwasy omega-7 są w stanie pomóc w pozbyciu się niekorzystnego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Czym on jest? To rodzaj tkanki tłuszczowej, której nadmiar prowadzi do otyłości wisceralnej, co z kolei potęguje ryzyko wystąpienia licznych zaburzeń oraz chorób metabolicznych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy też dyslipidemia (tj. zaburzenia lipidowe). Tłuszcz trzewny gromadzi się wokół narządów wewnętrznych, w tym wątroby, trzustki i jelita. 

Jedno z badań przeprowadzonych na osobach z nadwagą wykazało, że włączenie do diety kwasów omega-7 na zaledwie 30 dni przyniosło efekt w postaci redukcji tłuszczu trzewnego oraz poprawę niektórych parametrów metabolicznych, w tym poziomu triglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do zaburzeń w obrębie gospodarki tłuszczowej, a także może być jednym z czynników podwyższających ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca. 

Wspomniane badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma „Lipids in Health and Disease” w 2017 roku i wzięło w nim udział 60 osób. Wyniki były obiecujące: spadek masy ciała, zmniejszenie obwodu w talii, wyrównanie poziomu cholesterolu i oczywiście zredukowanie ilości tłuszczu trzewnego w organizmie. Niestety, ze względu na tak małą liczbę badanych konieczne jest prowadzenie kolejnych testów, aby jednoznacznie potwierdzić, że kwasy omega-7 są jedynym powodem wszystkich tych rewelacji. Jednak z całą pewnością nie są one tutaj bez znaczenia. 

Roślinne źródła kwasów omega-7

Włączenie kwasów omega-7 do diety jest możliwe zarówno w przypadku osób, które na co dzień jedzą produkty mięsne, jak i tych rezygnujących z niego. Poniżej zamieszczona została lista wegańskich źródeł tytułowej substancji:

  • owoce i nasiona rokitnika zwyczajnego,
  • nasiona makadamii, czarnej borówki, ostropestu plamistego, chia, lnu i pozyskiwany z nich olej,
  • oleje z pestek winogron, orzechów włoskich, pestek granatu i czarnej porzeczki,
  • oleje z nasion dzikiej róży, czarnuszki, ostróżki białej i aronii,
  • olej z nasion brokułu, pestek czarnego bzu, kokosowy, konopny, z pestek malin, truskawki, moreli i nasion pomidora. 

Warto jednak pamiętać, że większość wymienionych roślinnych źródeł kwasów omega-7 zawiera je w znacznie mniejszej ilości niż omówiony wcześniej olej z rokitnika. Nie ma wątpliwości, że jest on jednym z najlepszych źródeł tej substancji. Natomiast w kontekście suplementów diety najbardziej rozsądnym rozwiązaniem wciąż pozostaje opisany już w tym artykule preparat Bio-Omega 7 od Pharma Nord. 

Omega-7 w produktach pochodzenia zwierzęcego

Kwasy omega-7 występują również w produktach zwierzęcych. Znajdujemy je np. w mięsie drobiowym (m.in.: kaczka, gęś, kurczak, indyk), wołowym oraz w rybach (m.in.: łosoś, pstrąg, rekin, makrela i tuńczyk), a także w mączce z kraba, kurzych jajkach oraz maśle z mleka krowiego i koziego. 

Warto jednak pamiętać, że ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w wymienionych źródłach może być bardzo różna, ponieważ zależy ona od takich czynników, jak: rodzaj mięsa (np. łopatka, żeberka, schab) oraz dieta zwierząt i warunki ich bytowania. 

Podsumowanie – omega-7 to kwasy ważne dla zdrowia seniorów 

Choć wciąż trwają badania nad kwasami omega-7 i ich wpływem na ludzki organizm, wiemy już wystarczająco dużo o tym składniku odżywczym, aby móc stwierdzić, iż jego suplementowanie ma korzystny wpływ na zdrowie. Ze względu na znane właściwości tej substancji śmiało można powiedzieć, że szczególnie mocno powinny być nią zainteresowane osoby starsze. Liczba korzyści wynikających z włączenia do diety tych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest naprawdę imponująca. Najważniejszymi z nich wydają się takie kwestie korzyści, jak: redukcja tłuszczu trzewnego, zapobieganie przesuszaniu się błon śluzowych i oczu, a także profilaktyka wielu chorób, w tym raka. 

Warto pamiętać, że choć kwasy omega-7 występują w różnych produktach żywnościowych, to najwięcej ich znajduje się w oleju z nasion i owoców rokitnika zwyczajnego SBA24. Dlatego też dobrym pomysłem jest sięgnięcie po suplement diety od Pharma Nord – Bio-Omega 7, gdzie znajdujemy prawdziwe bogactwo tego dobroczynnego dla organizmu składnika odżywczego. 

Przypisy