Jesień sprzyja ciężkim potrawom. Gulasze, kopytka, pierogi królują na naszych stołach. Co przyrządzić jeśli chcemy zjeść lekko i smacznie? Zdecydowanie sałatkę z burakiem, gruszką i wędzonym twarogiem!
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli
- 2 małe ugotowane buraki
- 1 dojrzała gruszka
- ½ opakowania wędzonego twarogu
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- garść orzechów włoskich
Na płaski talerz ułóż liście rukoli. Wymieszaj ją z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone w plasterki buraki oraz obraną i pokrojoną w łódeczki gruszkę. Twaróg pokrusz na górę dania. Gotowy posiłek posyp orzechami włoskimi. Jeśli chcesz podkręcić smak sałatki całość polej balsamico.
Wskazówka: Ugotowane buraki możesz kupić w supermarkecie, żeby ułatwić sobie przygotowanie sałatki. Do urozmaicenia dania możesz dodać szynkę parmeńską.