Brak wyników

Dieta i przepisy

30 kwietnia 2020

Sernik na zimno z truskawkami

0 711

Składniki:

Spód ciasta

  • 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek kakaowych
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 250 ml zimnej kremówki 30%

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
  • Dwa rodzaje sera zmiksować razem cukrem i wanilią  aż składniki się połączą. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do 250 ml wrzącej wody,  dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić.
  • Truskawki zmiksować blenderem na mus, odkładając ok. 1/4 truskawek w całości. Zmiksowane owoce dodać do galaretki i wymieszać. Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek przed zmiksowaniem należy je rozmrozić.
  • Zimną śmietanę należy ubić na sztywną pianę, dodać masę serową, a także mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera. Następnie wymieszać odłożone truskawki (pokrojone lub rozgniecione widelcem).
  • Przygotowaną masę wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do lodówki do momentu stężenia ciasta (około 2 - 3 godziny).
  • Po stężeniu obkroić  noże ciasto (możemy go moczyć we wrzątku)  wkoło tortownicy, zdjąć obręcz.

Smacznego!

Przypisy