Składniki:
Spód ciasta
- 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek kakaowych
- 70 g roztopionego masła
Masa
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 250 ml zimnej kremówki 30%
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
- Dwa rodzaje sera zmiksować razem cukrem i wanilią aż składniki się połączą. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do 250 ml wrzącej wody, dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić.
- Truskawki zmiksować blenderem na mus, odkładając ok. 1/4 truskawek w całości. Zmiksowane owoce dodać do galaretki i wymieszać. Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek przed zmiksowaniem należy je rozmrozić.
- Zimną śmietanę należy ubić na sztywną pianę, dodać masę serową, a także mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera. Następnie wymieszać odłożone truskawki (pokrojone lub rozgniecione widelcem).
- Przygotowaną masę wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do lodówki do momentu stężenia ciasta (około 2 - 3 godziny).
- Po stężeniu obkroić noże ciasto (możemy go moczyć we wrzątku) wkoło tortownicy, zdjąć obręcz.
Smacznego!