Pierwszy dzień grudnia to odpowiedni czas, żeby zacząć myśleć o świętach Bożego Narodzenia. Nam kojarzą się przede wszystkim z miłością, ciepłem i aromatycznymi piernikami!
Składniki:
- 100 g miodu
- 120 g brązowego, drobnego cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kakao
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku na małym ogniu i wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się składników, wystudź. Do miski wsyp mąkę, przyprawę korzenną i kakao, dodaj wcześniej przygotowaną masę i zmiksuj bądź wyrób ciasto rękami.
Blat posyp mąką i rozwałkuj przygotowane ciasto na ok. 2-3 mm. Za pomocą foremek wykrój świąteczne wzory. Przygotowane pierniczki wsadź do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz ok. 10 min.
Do ozdobienia upieczonych pierników polecamy zaprosić wnuki!