Brak wyników

Dieta i przepisy

29 kwietnia 2020

Szaszłyki wieprzowe z ananasem

0 781

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 80 ml sosu-marynaty teriyaki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
  • 1 papryka najlepiej czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ananas
  • patyczki drewniane do szaszłyków
  • sól, pieprz do smaku
  • bagietka lub chleb

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę opłukać, osuszyć, odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie mięsa. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie każdy plaster przekroić na pół. Doprawić mięso dowolnie solą i pieprzem.
  • W oddzielnej misce połączyć ze sobą sos-marynatę teriyaki oraz miód i sok z cytryny lub limonki. Połowę mieszanki dodać do mięsa i wymieszać, odłożyć do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
  • Ananasa przekroić na 4 części, usunąć skórę oraz twardy środek. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na kawałki podobnej wielkości. 
  • Drugą połowę marynaty wykorzystać do obtoczenia powyżej przygotowanych owoców i warzyw.
  • Wszystkie przygotowane wcześniej składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Następnie grillować na grillu lub piec w piekarniku nagrzanym do 220° C na około 20 minut. 
  • Po upieczeniu można polać resztką marynaty.
  • Podawać z bagietką lub podpieczonym chlebem.

Przypisy