Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 80 ml sosu-marynaty teriyaki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
- 1 papryka najlepiej czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 ananas
- patyczki drewniane do szaszłyków
- sól, pieprz do smaku
- bagietka lub chleb
Przygotowanie:
- Polędwiczkę opłukać, osuszyć, odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie mięsa. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie każdy plaster przekroić na pół. Doprawić mięso dowolnie solą i pieprzem.
- W oddzielnej misce połączyć ze sobą sos-marynatę teriyaki oraz miód i sok z cytryny lub limonki. Połowę mieszanki dodać do mięsa i wymieszać, odłożyć do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
- Ananasa przekroić na 4 części, usunąć skórę oraz twardy środek. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Drugą połowę marynaty wykorzystać do obtoczenia powyżej przygotowanych owoców i warzyw.
- Wszystkie przygotowane wcześniej składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Następnie grillować na grillu lub piec w piekarniku nagrzanym do 220° C na około 20 minut.
- Po upieczeniu można polać resztką marynaty.
- Podawać z bagietką lub podpieczonym chlebem.