Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
150 ml śmietany 18%
100 g sera mozzarella
3 jajka
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
Bakłażan 1 szt.
Papryka 1 szt.
Cebula 1 szt.
2 łyżki masła
Świeży tymianek
Sól i pierz do smaku
Zioła toskańskie 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Formę do tarty wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a następnie podpiecz przez ok. 10 minut.
Warzywa pokrój wedle uznania i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i szczyptę ziół toskańskich. Warzywa przełóż na podpieczony spód.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, a następnie zalej nią warzywa. Całość posyp serem mozzarella i podpiecz przez 20 minut w piekarniku. Tarte podawaj na ciepło lub zimno udekorowaną świeżymi ziołami.