Brak wyników

Dieta i przepisy

12 grudnia 2019

Tarta z warzywami

0 836

Składniki:

Opakowanie ciasta  francuskiego

150 ml śmietany 18%

100 g sera mozzarella

3 jajka

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

Bakłażan 1 szt.

Papryka 1 szt.

Cebula 1 szt.

2 łyżki masła

Świeży tymianek

Sól i pierz do smaku

Zioła toskańskie 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Formę do tarty wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a następnie podpiecz przez ok. 10 minut.

Warzywa pokrój wedle uznania i  podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i szczyptę ziół toskańskich. Warzywa przełóż na podpieczony spód.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, a następnie zalej nią warzywa. Całość posyp serem mozzarella i podpiecz przez 20 minut w piekarniku. Tarte podawaj na ciepło lub zimno udekorowaną świeżymi ziołami.

Przypisy