Brak wyników

Dieta i przepisy

7 grudnia 2020

Tradycyjna Kutia Bożonarodzeniowa

64

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego likieru
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek lub żurawiny (wedle preferencji)
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  1. Pszenicę należy wypłukać oraz zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości około 3 do 4 godzin. Następnie odcedzić masę.
  2. W kolejnym kroku mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć składniki z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym miodem, z cukrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie.
  3. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  4. Całość można udekorować migdałkami.

Smacznego!

Przypisy