Składniki
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego likieru
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek lub żurawiny (wedle preferencji)
- 5 dag migdałów
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- Pszenicę należy wypłukać oraz zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości około 3 do 4 godzin. Następnie odcedzić masę.
- W kolejnym kroku mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć składniki z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym miodem, z cukrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie.
- Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Całość można udekorować migdałkami.
Smacznego!