Brak wyników

Dieta i przepisy

24 marca 2020

Wielkanocna Tarta Cytrynowa

71

Składniki na spód od ciasta:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. ½ szklanki)

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem tak aby całość  przypominała kruszonkę. Następnie dodać żółtko, cukier, sok z cytryny i  zagnieść  ręcznie lub za pomocą miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą oraz schłodzić w lodówce (minimum 30 minut).

Wyjąć ciasto z lodówki, a następnie je rozwałkować oraz wyłożyć nim blachę do tarty o średnicy 24 cm. Pamiętajmy, aby przed wyłożeniem ciasta wysmarować formę masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę lub ryż. Tak przygotowane ciasto  piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut, do momentu aż ciasto delikatnie zbrązowieje.

Składniki na masę cytrynowa umieścić w misie miksera lub blendera i zmiksować tak aby powstała gładka masa.

Na podpieczony spód od tarty wyłożyć masę cytrynową. Całość piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Jeśli boimy się, że tarta może się zbyt mocno przypiec przykryjmy ją folią aluminiową.

Upieczone ciasto ostudzić oraz włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ciasto możemy podawać z bitą śmietaną i ozdobić plasterkami cytryny lub limonki.

Przypisy