1 porcja to 250 kcal.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (4 porcje):
- zakwas na barszcz biały* – 2 szklanki (500 g),
- ziemniaki – 3 sztuki (210 g),
- kiełbasa, biała – 4 kawałki (200 g),
- jaja kurze, gotowane – 4 sztuki (200 g),
- marchew – 2 sztuki (90 g),
- pietruszka, korzeń – 1 sztuka (50 g),
- chrzan, tarty – 2 łyżeczki (10 g),
- majeranek – 1 łyżeczka (4 g),
- pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
- sól himalajska – szczypta (1 g).
Sposób wykonania:
- Umyj i obierz warzywa.
- Ziemniaki pokrój w kostkę.
- Białą kiełbasę pokrój na plasterki.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kiełbasę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Przez sitko dodaj do zupy przygotowany wcześniej zakwas.
- Zupę dopraw majerankiem, pieprzem, solą himalajską. Dodaj chrzan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Barszcz biały podawaj razem z ugotowanym na twardo jajkiem.