Brak wyników

Dieta i przepisy

1 kwietnia 2021

Wielkanocny barszcz biały

0 569

1 porcja to 250 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (4 porcje):

  • zakwas na barszcz biały* – 2 szklanki (500 g),
  • ziemniaki – 3 sztuki (210 g),
  • kiełbasa, biała – 4 kawałki (200 g),
  • jaja kurze, gotowane – 4 sztuki (200 g),
  • marchew – 2 sztuki (90 g),
  • pietruszka, korzeń – 1 sztuka (50 g),
  • chrzan, tarty – 2 łyżeczki (10 g),
  • majeranek – 1 łyżeczka (4 g),
  • pieprz czarny mielony – szczypta (1 g),
  • sól himalajska – szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Umyj i obierz warzywa.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Białą kiełbasę pokrój na plasterki.
  • Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kiełbasę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Przez sitko dodaj do zupy przygotowany wcześniej zakwas.
  • Zupę dopraw majerankiem, pieprzem, solą himalajską. Dodaj chrzan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Barszcz biały podawaj razem z ugotowanym na twardo jajkiem.

Przypisy