Wyższe temperatury sprzyjają lekkim posiłkom. Sałatka to zawsze dobry pomysł. Łosoś bogaty jest w wielonienasyconych kwasy tłuszczowe. Jego regularne spożycie pozytywnie wpływa na układ krążenia - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziała chorobie wieńcowej serca.
Sprawdź jak wykonać sałatkę z łososiem w roli głównej!
Czas przygotowania: 15 min
Składniki (2 porcje):
- mix sałat
- 200 g wędzonego łososia
- jedno dojrzałe awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzechów nerkowca
dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy miodowej
- łyżka cytryny
- łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Zacznij od wykonania dressingu. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę, cytrynę, miód. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uszykuj dwa głębsze talerze. Ułóż w środku mix sałat. Pokrój pomidorki koktajlowe w kostkę. Zajmij się również awokado - przekrój na pół, obierz i pokrój. Dodaj do sałatki. Łososia ułóż w różyczki. Gotowe danie polej dressingiem i posyp orzechami.
I gotowe! Smacznego!