Miodownik to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Należy do pracochłonnych deserów jednak efekt końcowy z pewnością ucieszy Twoich gości.
Składniki:
Ciasto
- 100 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 50 ml mleka 3,2%
- 30 ml rumu
- 125 g masła
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki pszennej
Masa kajmakowa z orzechami
- 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 250 g miękkiego masła
- 125 g orzechów włoskich
Nasączenie ciasta
- 50 g miodu
- 50 ml rumu
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Na samym początku należy rozpuścić miód w rondelku z cukrem do połączenia się składników. Do gorącej masy dodać stopniowo mleko, rum oraz masło. Po dokładnym wymieszaniu dodać sodę.
- Następnie do miski należy wsypać mąkę, wlać masę przygotowaną w rondelku i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulkę – następnie podzielić ją na 6 porcji.
- Piekarnik nagrzać do 180°C . Dno formy o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując mąką, aby uniknąć sklejenia się.
- Do tortownic należy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Spód piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor. Postąpić tak samo z każdą z 6 części.
Masa kajmakowa z orzechami
- Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym należy włożyć do garnka następnie zalać wodą do przykrycia i zagotować. Tak przygotowaną puszkę gotować przez ok. 2,5 godziny na umiarkowanym ogniu aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, ostudzić, otworzyć i wyłożyć gotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić.
- Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając do niej stopniowo ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Dodać rozdrobione orzechy.
Nasączenie ciasta
- Lekko podgrzać miód i wymieszać go rumem. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek ciasta.
Wykończenie
- Przygotowane, nasączone spody ciasta układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Ciasto udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze będzie następnego dnia.
Smacznego!