Brak wyników

Dieta i przepisy

17 listopada 2020

Zachwycający Miodownik

8

Miodownik to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Należy do pracochłonnych deserów jednak efekt końcowy z pewnością ucieszy Twoich gości.

Składniki:

Ciasto

  • 100 g miodu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 30 ml rumu
  • 125 g masła
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej

Masa kajmakowa z orzechami

  • 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g orzechów włoskich

Nasączenie ciasta

  • 50 g miodu
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Na samym początku należy rozpuścić miód w rondelku z cukrem do połączenia się składników. Do gorącej masy dodać stopniowo mleko, rum  oraz masło. Po dokładnym wymieszaniu dodać sodę.
  2. Następnie do miski należy wsypać mąkę, wlać masę przygotowaną w rondelku i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulkę – następnie podzielić ją na 6 porcji.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C . Dno formy o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując mąką, aby uniknąć sklejenia się.
  5. Do tortownic należy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Spód piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor. Postąpić tak samo z każdą z 6 części.

Masa kajmakowa z orzechami

  1. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym należy włożyć do garnka następnie zalać wodą do przykrycia i zagotować. Tak przygotowaną puszkę gotować przez ok. 2,5 godziny na umiarkowanym ogniu aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, ostudzić, otworzyć i wyłożyć gotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić.
  2. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając do niej stopniowo ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Dodać rozdrobione orzechy.

Nasączenie ciasta

  1. Lekko podgrzać miód i wymieszać go rumem. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek ciasta.

Wykończenie

  1. Przygotowane, nasączone  spody ciasta układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Ciasto udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
  2. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze będzie następnego dnia.

Smacznego!

Przypisy