Składniki:
- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- bulion jarzynowy lub drobiowy (zależy od uznania)
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta soli
- opcjonalnie: słonecznik, migdały lub orzechy
Przygotowanie:
Dynię należy dokładne umyć, usunąć pestki oraz pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło z odrobiną oliwy, następnie wrzucić starty imbir i zeszklić wszystko razem.
Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę dynię, dodać sól i smażyć całość przez około 3 minuty. Następnie dodać imbir w proszku i bulion warzywny. Bulionu wlać tyle, aby zakryć całą dynię w garnku. Całość gotować do miękkości – około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę kremówkę. Masę przelać do blendera i zmiksować na gładki krem.
Po zmiksowaniu dodać świeżo zmielony pieprz. Na wierzch można dodać uprażone orzechy, słonecznik lub migdały.
Życzymy smacznego!