Brak wyników

Dieta i przepisy

8 września 2020

Zupa dyniowa z imbirem

17

Składniki:

  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • bulion jarzynowy lub drobiowy (zależy od uznania)
  • 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: słonecznik, migdały lub orzechy

Przygotowanie:

Dynię należy dokładne umyć, usunąć pestki oraz pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło z odrobiną oliwy, następnie wrzucić starty imbir i zeszklić wszystko razem.

Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę dynię, dodać sól i smażyć całość przez około 3 minuty. Następnie dodać imbir w proszku i bulion warzywny. Bulionu wlać tyle, aby zakryć całą dynię w garnku. Całość gotować do miękkości – około pół godziny.

Dodać serek lub śmietankę kremówkę. Masę przelać do blendera i zmiksować na gładki krem.

Po zmiksowaniu dodać świeżo zmielony pieprz. Na wierzch można dodać uprażone orzechy, słonecznik lub migdały.

Życzymy smacznego!

Przypisy